Uppteckning nummer NM-HHA01204

Meddelare: Inga Margareta Persdotter  År: 1908

Socken/stad: Borgsjö  By/kvarter: Granboda

Vid Balbo finns en hälsokälla, som mycket begagnades i min ungdom. Det kom dit folk från flera kyrksocknar och sökte hälsa. De inhyste sig i fäbodarna i närheten, och så gick de till källan på dagarna och drack och badade. Det var en ränna, som de öste vattnet i och lät det rinna på den, som var sjuk. De, som där sökte hälsa, brukade kasta en slant i källan. Det hade så varit vanligt sedan urminnes tider. Jag minnes, att det hängde kryckor i träden omkring källan, och de skulle vara kvarlämnade av personer, som där fått igen sin hälsa. Men så började ungdomen samlas vid källan på trefaldighetsnatt och dansa och elda och skjuta. Detta tyckte ej de gamla om. De sade, att källan skulle mista sin kraft, om man på detta sätt likasom gjorde narr av den. Så kom den mer och mer ur bruk, och nu är det nog länge, sedan någon varit dit. - Nu ska de fara långt bort till badorter. De astimär inte att vara borta i skogen numera.

Ur Hammarsedtska arkivet. Pingst m.m. Trefaldighetskällor.